2018. június 19. kedd - Gyárfás
Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete

Kategória: Főoldal -> Összefoglaló az egyesület elmúlt 30 évi tevékenységéről

„VELÜNK ÉS NEM HELYETTÜNK!”

ÖSSZEFOGLALÓ

a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének elmúlt 30 évi tevékenységéről

Egyesületünk 2009 novemberében ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját.

1979 november 3-án, az alakuló ülésen 120-an voltunk jelen. Ilyen sokan tartottuk fontosnak, hogy létrehozzuk Fejér megyében a mozgássérült emberek érdekvédő, érdekképviseleti és egymást segítő szervezetét. Az alakuló ülésen résztvevők magas száma jelezte, hogy a megyében élő mozgássérültek közül már akkor sokan felismerték: szükségük van egy olyan szervezetre, amelyben a saját érdekeik érvényesítésére összefoghatnak, egymást is segíthetik, emellett maguk is aktívan részt tudnak venni saját sorsuk alakításában, életminőségük javításában. Az akkori idők fő alapelve az „EGYÜTT EGYMÁSÉRT” jelszó volt. Az egyesület ennek szellemében kezdte meg a tevékenységét.

Munkánk egyik legfontosabb része a kezdetektől a tájékoztatás volt, melynek keretében az egyesülethez tartozók rendszeresen kaptak információt a mozgássérülteket megillető jogokról és a magyarországi lehetőségekről. Ez a szolgáltatásunk ma is az egyik legfontosabb. A tájékoztatás eszközei a körlevelek, az évente aktualizált „Tudnivalók”, a honlapunk és az egyéb információs kiadványaink, valamint a több településen elérhető ügyeleteink. Az évek során Székesfehérváron a havi, majd a heti ügyeletektől eljutottunk oda, hogy a megyei iroda ma már minden munkanapon elérhető, és naponta 10-20 érdeklődő is megkeres bennünket személyesen, telefonon, levélben vagy e-mail-ben. Éves átlagban 1,5–2 ezer ügyben kérik a megyében élő mozgássérültek a segítségünket.

A 30 év alatt az információnyújtás mellett sok olyan szolgáltatást is létrehoztunk, amikre a mozgássérült embereknek és hozzátartozóiknak nagyon nagy szükségük volt.

Ilyen szolgáltatások: a jogi és életmód-tanácsadások, a segédeszköz-közvetítés, a munkába állás és a továbbtanulás segítése, valamint a különböző egészségügyi és szociális szolgáltatások.

Eredményeink közül kiemelkedik a Viktória központ, mely jelentős változást hozott Székesfehérvár, a megye, de talán az ország mozgássérültjeinek életében is.

A központ jelentőségéhez kevésbé mérhető, de az egyes emberek életében ugyancsak fontos volt a továbbtanuló fiataloknak nyújtott ösztöndíj, amit az országban elsőként a mi egyesületünk vezetett be kb. 25 éve. Az elmúlt évek alatt több mint 100 fiatal egyesületi tagunk továbbtanulását segítettük ebben a formában, s voltak köztük olyanok is, akik a középiskolától az egyetemi tanulmányaik befejezéséig jutottak el a segítségünkkel.

Mint említettem, már az alakuló ülésen is elég sokan voltunk, de az egyesületi tagok száma évek óta több ezer. Az elmúlt 30 év alatt több mint 10 ezren léptek be az egyesületbe, s most is közel 3 ezer a tagok száma. Tehát ma is sokan tartják fontosnak az egyesülethez tartozást. Az is jó érzéssel tölthet el bennünket, hogy a nem mozgássérült emberek közül is átlagban kb. 50 tagja van az egyesületnek. Ők pártoló tagként a munkájukkal és kisebb-nagyobb pénzösszegekkel is segítenek bennünket.

Megalakulásunk óta nagyon sokat tettünk azért, hogy Fejér megyében és a megyeszékhelyen is minél több épület legyen akadálymentes. Gyakran megkerestük és mostanában is rendszeresen megkeressük a beruházókat, az épületek tulajdonosait, hogy egy-egy új építkezésnél vagy felújításnál gondoljanak a mozgássérültekre, és úgy alakítsák ki az épületeket, hogy azok kerekesszékkel is használhatók legyenek. A kérésünk mellett mindig felajánlottuk a segítségünket is, illetve több esetben felhívtuk a figyelmet azokra a pályázati kiírásokra, amelyeken pénzt is lehetett nyerni ilyen munkák megvalósítására. Így sikerült elérnünk, hogy a megyében ma már nagyon sok közintézmény (iskola, polgármesteri hivatal, posta, orvosi rendelő, könyvtár, színház, vendéglő stb.) érhető el akadálymentesen. E téren a megyében a legnagyobb előrelépés Székesfehérváron történt, ahol az épületeken kívül igen sok utat, utcát és a tömegközlekedés egy részét is akadálymentesítették. Ma már az is természetes, hogy az ilyen munkálatok kapcsán legtöbbször figyelembe veszik egyesületünk véleményét. Mi is büszkék vagyunk arra, hogy a Viktória központ mellett Székesfehérvár két másik épülete is díjat nyert „Az év akadálymentes épülete” című pályázatokon, és hogy Székesfehérvárt több országos turisztikai kiadvány is ajánlja a mozgássérült, kerekesszékes turistáknak.

Székesfehérváron azt is sikerült elérni, hogy egy jó színvonalú, országosan is példaértékű intézményhálózat jött létre a fogyatékos gyerekek számára a bölcsődétől az iskoláig, és itt hozták létre az ország első szakképző és átképző intézményét is mozgássérültek számára.

Egyesületünknek a kezdetektől jó volt a kapcsolata a helyi sajtóval, majd az országos médiával is. Rajtuk keresztül a kezdeményezéseink, az eredményeink a nagy nyilvánosság előtt is ismertté váltak. Ezzel sikerült a mozgássérültekről alkotott képet egyre pozitívabbá formálni. Megyénkben az élet legkülönbözőbb területein jelen vannak a mozgássérült emberek, és már nemigen keltünk feltűnést, ha megjelenünk az iskolákban, a munkahelyeken, hivatalokban. Elértük, hogy a súlyosan mozgássérült emberek is egyre nagyobb számban kimozdulnak a négy fal közül, tanulnak, dolgoznak és sok esetben teljes életet élhetnek. Mindezekben jelentős szerepe volt egyesületünknek.

Forduljon hozzánk, ha segíteni szeretné a mozgássérült embereket, vagy Önnek van szüksége a mi segítségünkre!

Elérhetőségeink:
Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete