2021. október 25. hétfő - Blanka, Bianka

·  Bemutatkozunk

A Viktória Rehabilitációs Központ honlapja: http://viktoriarehabkozpont.hu/

Facebook oldala:

A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete 1979-ben azért jött létre, hogy segítse a megyében élő mozgássérülteket és családjukat, képviselje és védje az érdekeiket.

Az egyesületnek 1991-ben sikerült megkapnia a volt szovjet óvoda ingatlanját, és ezzel lehetőség nyílt arra, hogy létrehozzuk Székesfehérváron Magyarország első önálló életre felkészítő központját több ezer mozgássérült ember érdekében. Hosszú éveken keresztül gyűjtöttük a pénzt és vettünk részt minden pályázaton, ahol ilyen programmal támogatást lehetett nyerni. Ennek eredményeképp 1996 őszére elkészült a Viktória Rehabilitációs Központ nappali részlege, mely magas színvonalon kezdte meg a tevékenységét.

Az országban korábban nem volt olyan intézmény, ahol súlyosan mozgássérülteket foglalkoztattak, és ahol állapotmegőrzésük, fejlesztésük érdekében gyógytorna-, fizikoterápia-, masszázskezelést is kaphattak szolgáltató jelleggel.

Egyébként a Viktória központ esetében még ma is az a „legkülönlegesebb” és a legértékesebb, hogy egy civil szervezet, maguk az érintett rászorulók, az itt élő mozgássérült emberek hozták létre, építették fel és a mai napig is részt vesznek az intézmény működtetésében, vezetésében.

Az Egészségügyi Világszervezet 1980-as meghatározása szerint a rehabilitáció olyan segítség, amire az egészségükben, testi, szellemi épségükben tartósan vagy véglegesen károsodott emberek szorulnak a társadalomba, közösségbe történő visszailleszkedésük érdekében. A rehabilitáció orvosi, szociális, pedagógiai és foglalkozási intézkedések koordinált, személyre szabott összessége, melynek célja, hogy a rehabilitált megelégedett, boldog és lehetőség szerint teljes értékű polgára maradhasson a társadalomnak. Ez csak akkor lehet eredményes, ha a rehabilitáció a maga komplexitásában valósul meg, személyre szabott és a fogyatékosság bekövetkezte után az egész életutat végigkíséri.

A Viktória központ a kezdetek óta minden esélyt meg kíván adni a legsúlyosabban mozgássérülteknek is arra, hogy minél önállóbbak legyenek, emellett megtanulhassanak mindent, amivel önrendelkező módon teljes életet élhetnek. A központ mindenkiben tudatosítani akarja azt, hogy a mozgássérültek is hasznos tagjai a társadalomnak és megfelelő körülmények, feltételek között önálló életet élhetnek.

A Viktória Rehabilitációs Központ részlegei és tevékenységkörei:

–   nappali ellátás: nappali klub, komplex képességfejlesztés, egyéni és csoportos gyógytornák (ezen belül speciális terápiák betegségcsoportok szerint is), speciális terápiák (McKenzie, Schroth) a gerincbetegségek kezelésére, fizikoterápia, masszázs, segédeszköz közvetítés, tájékoztatás, ügyintézés, életmód- és jogi tanácsadás, munkát kereső mozgássérültek segítése, önálló életvitel gyakorlása, szabadidős programok;

–   támogató szolgálat: személyi segítés, speciális szállító szolgálat, otthoni gondozást se­gítő szolgálat;

–   átmeneti otthon: az 1 hónaptól max. 1 évig tartó bentlakás ideje alatt olyan mozgássérültek kezelése, ellátása, akik a rehabilitáció után újra önállósodnak és akár az otthonukba is vissza tudnak térni;

–   tartós bentlakás: olyan mozgássérülteknek, akik a mindennapi életben állandó fizikai segítségre, támogatásra szorulnak, de részben önállóak, segédeszközzel helyet tudnak változtatni, 24 órás gondozást igényelnek, és akiket a család már nem tud ellátni.

A nappali részlegen belül a megnyitástól már több száz főt készítettünk fel az önálló és önrendelkező életre. Ezt a munkát mindig kiegészítette az egyesületi iroda információs szolgálata, valamint az érdekvédelmi és érdekképviseleti tevékenység, melynek keretében több ezer embernek adtunk már életmód- és jogi tanácsokat, szintén a segítségünkkel nagyon sokan tudták akadálymentesíteni a lakásukat, és a mi segítségünk révén sokan jutottak segédeszközhöz. Az egyesületi ösztöndíj támogatásával pedig sok mozgássérült fiatal végezte el a középiskolát, szerzett szakmai végzettséget vagy főiskolai, egyetemi diplomát.

A támogató szolgálatunk 2006-ban indult be. A szolgálat több nagyon súlyosan mozgássérültnek segít az otthoni életvitelében, és sikerült elérni, hogy ők még a családjuk körében maradhassanak. A szállító szolgálatunk révén pedig szintén évente többeknek segítünk abban, hogy a munkahelyükre, közintézményekbe, kezelésekre, kulturális és szabadidős rendezvényekre eljuthassanak.

A kislétszámú, családias jellegű otthonrészlegünkben évente több mozgássérült személyt sikerül úgy rehabilitálni, hogy az otthonukba és családjukhoz visszatérhetnek. Olyan embereknek, akik a mindennapi életükben fizikailag mások segítségére szorulnak, és akiket a családjuk már nem tud ellátni. Itt viszont a személyi segítők közreműködésével önrendelkező életet élhetnek. Maguk dönthetnek a sorsukról.