2014. szeptember 1. hétfő - Egyed, Egon

Kategória: Főoldal -> Bemutatkozunk

·  Bemutatkozunk

·  Bemutatkozunk

A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete 1979-ben azért jött létre, hogy segítse a megyében élő mozgássérülteket és családjukat, képviselje és védje az érdekeiket.

Az egyesületnek 1991-ben sikerült megkapnia a volt szovjet óvoda ingatlanját, és ezzel lehetőség nyílt arra, hogy létrehozzuk Székesfehérváron Magyarország első önálló életre felkészítő központját több ezer mozgássérült ember érdekében. Hosszú éveken keresztül gyűjtöttük a pénzt és vettünk részt minden pályázaton, ahol ilyen programmal támogatást lehetett nyerni. Ennek eredményeképp 1996 őszére elkészült a Viktória Rehabilitációs Központ nappali részlege, mely magas színvonalon kezdte meg a tevékenységét.

Az országban korábban nem volt olyan intézmény, ahol súlyosan mozgássérülteket foglalkoztattak, és ahol állapotmegőrzésük, fejlesztésük érdekében gyógytorna-, fizikoterápia-, masszázskezelést is kaphattak szolgáltató jelleggel. (A szolgáltató jelleg azt jelenti, hogy a rászoruló maga dönt arról, miben kér segítséget, illetve milyen ellátást szeretne igénybe venni).

Egyébként a Viktória központ esetében még ma is az a „legkülönlegesebb” és a legértékesebb, hogy egy civil szervezet, maguk az érintett rászorulók, az itt élő mozgássérült emberek hozták létre, építették fel és a mai napig is részt vesznek az intézmény működtetésében, vezetésében. Ma Magyarországon még mindig elég ritka, hogy egy ekkora intézményt egy civil szervezet épít fel és működtet, és hogy ebben az érintettek maguk is aktívan részt vesznek.

Az Egészségügyi Világszervezet 1980-as meghatározása szerint a rehabilitáció olyan segítség, amire az egészségükben, testi, szellemi épségükben tartósan vagy véglegesen károsodott emberek szorulnak a társadalomba, közösségbe történő visszailleszkedésük érdekében. A rehabilitáció orvosi, szociális, pedagógiai és foglalkozási intézkedések koordinált, személyre szabott összessége, melynek célja, hogy a rehabilitált megelégedett, boldog és lehetőség szerint teljes értékű polgára maradhasson a társadalomnak. Ez csak akkor lehet eredményes, ha a rehabilitáció a maga komplexitásában valósul meg, személyre szabott és a fogyatékosság bekövetkezte után az egész életutat végigkíséri.

A Viktória központ a kezdetek óta minden esélyt meg kíván adni a legsúlyosabban mozgássérülteknek is arra, hogy minél önállóbbak legyenek, emellett megtanulhassanak mindent, amivel önrendelkező módon teljes életet élhetnek. A központ mindenkiben tudatosítani akarja azt, hogy a mozgássérültek is hasznos tagjai a társadalomnak és megfelelő körülmények, feltételek között önálló életet élhetnek.

A Viktória Rehabilitációs Központ részlegei és tevékenységkörei:

–   nappali ellátás: nappali klub, komplex képességfejlesztés, egyéni és csoportos gyógytornák (ezen belül speciális terápiák betegségcsoportok szerint is), speciális terápiák (McKenzie, Schroth) a gerincbetegségek kezelésére, fizikoterápia, masszázs, segédeszközközvetítés, tájékoztatás, ügyintézés, életmód- és jogi tanácsadás, munkát kereső mozgássérültek segítése, önálló életvitel gyakorlása, könyvtár, szabadidős programok;

–   támogató szolgálat: személyi segítés, speciális szállító szolgálat, otthoni gondozást se­gítő szolgálat;

–   átmeneti otthon: az 1 hónaptól max. 1 évig tartó bentlakás ideje alatt olyan mozgássérültek kezelése, ellátása, akik a rehabilitáció után újra önállósodnak és akár az otthonukba is vissza tudnak térni;

–   tartós bentlakás: olyan mozgássérülteknek, akik a mindennapi életben állandó fizikai segítségre, támogatásra szorulnak, de részben önállóak, segédeszközzel helyet tudnak változtatni, 24 órás gondozást igényelnek, és akiket a család már nem tud ellátni.

A központ havonta kb. 300–400 főnek biztosít képességfejlesztő, egészségmegőrző szolgáltatásokat, s kb. 50 főnek szociális szolgáltatásokat (ezen belül tájékoztatást, ügyintézést, jogi tanácsadást, gondozást, személyi segítést stb.).

A nappali részlegen belül a megnyitástól már több száz főt készítettünk fel az önálló és önrendelkező életre. Ezt a munkát mindig kiegészítette az egyesületi iroda információs szolgálata, valamint az érdekvédelmi és érdekképviseleti tevékenység, melynek keretében több ezer embernek adtunk már életmód- és jogi tanácsokat, szintén a segítségünkkel nagyon sokan tudták akadálymentesíteni a lakásukat, és a mi segítségünk révén szintén több százan jutottak már segédeszközhöz. Az egyesületi ösztöndíj támogatásával pedig sok mozgássérült fiatal végezte el a középiskolát, szerzett szakmai végzettséget vagy főiskolai, egyetemi diplomát.

A támogató szolgálatunk 2006-ban indult be. A szolgálat több nagyon súlyosan mozgássérültnek segít az otthoni életvitelében, és sikerült elérni, hogy ők még a családjuk körében maradhassanak. A szállító szolgálatunk révén pedig szintén évente többeknek segítünk abban, hogy a munkahelyükre, közintézményekbe, kezelésekre, kulturális és szabadidős rendezvényekre eljuthassanak.

A kislétszámú, családias jellegű otthonrészlegünkben évente 20-30 főt sikerül úgy rehabilitálni, hogy az otthonukba és családjukhoz visszatérhetnek. Tartósan jelenleg 9 embernek biztosítunk önálló lakrészekben, 24 órás segítőszolgálattal teljes ellátást. Olyan embereknek, akik a mindennapi életükben fizikailag mások segítségére szorulnak, és akiket a családjuk már nem tud ellátni. Itt viszont a személyi segítők közreműködésével önrendelkező életet élhetnek. Maguk dönthetnek a sorsukról.

*

A központ felépítésére, fejlesztésére, eszközvásárlásaira mindig úgy pályáztunk, és akkor tudtuk csak megvalósítani a céljainkat, ha ezeken a pályázatokon nyertünk, illetve ha adományok vagy egyéb pénzgyűjtő akciók (jótékonysági est és vásár, 1%-os felajánlások, adományok gyűjtése stb.) révén elegendő pénzt tudtunk gyűjteni. Pl. 2010-ben a munkatársaink, barátaink adományaival és néhány szervezet segítségével alakítottuk ki a központ hátsó kertjét, ill. a Fehérvár Travel Alapítványtól nyert az alapítványunk 7 millió Ft-ot az otthonrészleg tetőterének befejezéséhez, ahol 5 újabb lakrészt alakítottunk ki.

*

Az intézményről, az azt létrehozó alapítványról és a fenntartó egyesületről bővebb információk találhatók a www.egyesulet-viktoria.hu honlapon, és ott képeket is láthatnak a honlap képgalériájában.